Hva er en kiropraktor?

En kiropraktor er utdannet til å diagnosere og behandle plager i nerve-, muskel- og skjelettsystemet, samt forebygging av sykdommer og plager. 

Hva gjør kiropraktoren?

Kiropraktikk er definert som “En helseprofesjon som befatter seg med diagnostikk, behandling og forebygging av biomekaniske feilfunksjoner i bevegelsesapparatet samt vurderer effekten av dette på nervesystemet og individets generelle helsetilstand”.

Kiropraktorer undersøker og behandler følgelig funksjonsforstyrrelser i nerve-, muskel- og skjelettsystemet. Vi vet at muskler og organer styres av vårt nervesystem, derfor anses nervesystemet som viktig og helt essensielt å undersøke når pasienten presenterer med ulike plager. 

Nervesystemet vårt består av sentralnervesystemet og det perifere nervesystemet. Hjernen, hjernestammen, lillehjernen og ryggmargen utgjør sentralnervesystemet, mens nervene som går ut fra hodet/ansikt, nakke, brystrygg og korsrygg/bekken utgjør det perifere nervesystemet.

Sentralnervesystemet må altså passere gjennom ryggsøylen for at informasjon skal nå de forskjellige organer. For at nervesystemet vårt skal fungere optimalt er det viktig at hjernen får kontinuerlig stimulering og informasjon fra resten av kroppen.

Hjernen har et stort somatosensorisk kart over hele kroppen. Somatosensorisk brukes om følelsesinntrykk som kommer fra kroppens overflate, som smerte, berøring, leddsans og vibrasjon. Hvis vi ligger på rygg med øynene lukket og noen berører din venstre lilletå, så venstre kne, så venstre hofte registrerer hjernen dette grunnet god tilbakemelding fra små reseptorer i huden som sender informasjon inn til ryggraden og videre opp til hjernen. Hjernen registrerer også kroppens posisjon når du står eller beveger deg med lukkede øyne via mange av de samme mekanismene.   

For at nervesystemet skal fungere optimalt og utvikles, snakker vi om tre mekanismer

  1. Stimulering
  2. Integrering
  3. Respons/aktivering 

Hva er en leddkorreksjon og hva er bivirkningene?

En leddkorreksjon er svært spesifikk og følger ryggens naturlige koblede bevegelser. En kiropraktisk spesifikk ledd-korreksjon etter vitenskapelige nevrofysiologiske prinsipper er en kontrollert, presis og krevende manøver hvor man tar i betraktning alle plan som ryggvirvlene beveger seg i. Det er en ferdighet som krever uttallige timer med tørrtrening, visualisering og praktisk øving for å kunne mestre fullt ut, det er en av grunnene til at universitetsutdannelsen tar 5 år. Verdens helseorganisasjon (WHO) og Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten rapporterer kiropraktorbehandling for å være en trygg og effektiv behandlingsform med få milde og forbigående bivirkninger. Vanligste bivirkninger er lokal ømhet, trøtthet på behandlingsdagen. Det er svært sjeldne alvorlige bivirkninger forbundet med ledd-korreksjons behandling utført av autoriserte kiropraktorer. Sammenlignet med tradisjonell medisinsk behandling kan derfor kiropraktisk behandling anses som trygt og med få forbigående og svært sjeldne alvorlige bivirkninger. (utdrag fra www.forskning.no)

Hvorfor skal jeg velge en kiropraktor?

Kiropraktorer har med sin seksårige utdannelse den lengste utdannelsen blant de faggruppene som behandler muskel- og skjelettlidelser. Kiropraktorer er autorisert helsepersonell som innebærer at kiropraktorer ved behov kan henvise pasienter til røntgen/MR eller CT undersøkelser på lik linje med leger. Dette er rettigheter som andre faggrupper som fysioterapeuter, naprapater, osteopater eller akupunktører ikke har. Ofte er det behov for et tverrfaglig samarbeid når smertene har blitt kroniske. En kiropraktor kan også henvise pasienter videre til legespesialister, sykehus eller til fysioterapi. I tillegg kan en kiropraktor sykemelde en pasient i opptil 12 uker. Med dette kan kiropraktoren følge opp pasienter tettere i jobbsituasjonen og ha en god dialog med arbeidsplassen og Nav. Vi kan tilby et trygt og skreddersydd behandlingsopplegg sett ut fra pasienters helsetilstand og behov.
Ønsker du å vite mer, se Kiropraktorgruppen.no 

 

Åpningstider

  • Mondag 08.00 - 19.00
  • Tirsdag - Fredag 08.00 - 16.00
  • Lørdag og Søndag - stengt